Oto moje ulubione ciasto, które najlepiej wychodzi mojej siostrzenicy Oli :*
Składniki:
ciasto:
* 30 dag m±ki
* 20 dag margaryny
* 10 dag cukru
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 żółtka
* 20 dag cukru pudru
* 6 białek
krem:
* 0,5 l mleka
* 2,5 łyżki m±ki pszennej i ziemniaczanej
* 4 łyżki cukru
* 1 margaryna
* 1,5 słoika powideł
* posiekane orzechy (laskowe/włoskie/migdały)
Wykonanie:
Z m±ki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, cukru waniliowego i żółtek zagnie¶ć ciasto. Podzielić na 2 czę¶ci i rozłożyć na 2 blachy (42x24).
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i pół łyżeczki m±ki pszennej.
Ciasto posmarować powidłami, rozsmarować masę z białek, posypać bakaliami.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Krem można zrobić dzień wcze¶niej lub dobrze schłodzić w lodówce tego samego dnia: niecałe 0,5 l mleka do garnka. Zagotować, a resztę mieszać z m±k±, cukrem i dodać to do gotujacego mleka i ugotować z tego budyń. Wystudzić. Margaryne zmiksować na puszysto i dodać ten budyń.
Wyłożyć ten krem na ciasto, posmarować powidłami i posypać bakaliami.
Smacznego :)