photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 9 STYCZNIA 2015

pychotka

Oto moje ulubione ciasto, które najlepiej wychodzi mojej siostrzenicy Oli :*

Składniki: 

ciasto:
* 30 dag m±ki
* 20 dag margaryny
* 10 dag cukru
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
* 4 żółtka
* 20 dag cukru pudru
* 6 białek 

krem:
* 0,5 l mleka 
* 2,5 łyżki m±ki pszennej i ziemniaczanej 
* 4 łyżki cukru
* 1 margaryna 

 

* 1,5 słoika powideł
* posiekane orzechy (laskowe/włoskie/migdały)

Wykonanie: 

Z m±ki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, cukru waniliowego i żółtek zagnie¶ć ciasto. Podzielić na 2 czę¶ci i rozłożyć na 2 blachy (42x24). 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i pół łyżeczki m±ki pszennej. 
Ciasto posmarować powidłami, rozsmarować masę z białek, posypać bakaliami. 
Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Krem można zrobić dzień wcze¶niej lub dobrze schłodzić w lodówce tego samego dnia: niecałe 0,5 l mleka do garnka. Zagotować, a resztę mieszać z m±k±, cukrem i dodać to do gotujacego mleka i ugotować z tego budyń. Wystudzić. Margaryne zmiksować na puszysto i dodać ten budyń. 
Wyłożyć ten krem na ciasto, posmarować powidłami i posypać bakaliami. 

Smacznego :)