W weekend wypróbowałam nowy przepis. Wyszło fajnie, ale następnym razem zamiast schabu chyba dam karkówke bo schab był troche suchy, a karkówka będzie bardziej soczysta.
Składniki:
* 6 plastrów schabu
* 3-4 marchewki
* 2 cebule
* 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich/tymianku
* 3-4 łyżki majonezu
* starty ser żółty
* sól
* pieprz
Wykonanie:
Marchew obieramy i trzemy na tartce lub kroimy na cienkie plasterki. Układamy je równomiernie na dnie naczynia zaroodpornego.
Obieramy cebulę i kroimy ją na plasterki/półplasterki i układamy ją na marchew.
Warzywa posypujemy papryką i ziołami.
Schab rozbijamy cienko jak na schabowe, delikatnie solimy, pieprzymy i układamy na warzywach.
Schab smarujemy majonezem tak aby cały był nim przykryty. Jeżeli plastrów jest dużo to każdą warstwe smarujemy delikatnie majonezem.
Posypujemy wszystko serem.
Piec w 190 stopniach / 180 stopniach z termoobiegiem przez 1 godzine (karkówke troszke dłużej).
Można podać samodzielnie/ z ryżem/ z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)