Szpinak;
400g-szpinaku ( mrożony mielony )
4ząbki- czosnku
2łyżki-śmietany 18%
Pieprz, sól
Szpinak należy wcześniej rozmrozić. Następnie wkładamy go na patelnie lub garnek ze startym czosnkiem, pieprzem, solą i śmietaną. Tak dusimy około 20 min i odstawiamy do wystygnięcia ( dezelu będzie się wam przypalał dodajcie trochę mleka).
Pieczarki;
300g-pieczarek
1-cebula
Olej
Pieprz i sól
Pieczarki kroimy w plasterki lub cząstki. Nagrzewamy patelnie ( dość mocno ) wrzucamy na nią cebule pokrojoną w kostkę na około 30 sekund. A następnie dodajemy pieczarki sól, pieprz i smażymy przez około 5 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie;
500g- schabu
1łyżka- musztardy
sznurek
Olej
Czerwona papryka ( najlepiej ostra )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Pieprz, sól
Schab kroimy w plastry( w zależności od tego ile rolad chcemy uzyskać ) i dobrze rozklepujemy jak najcieniej ( ale bez dziur ). Rozkładamy rozklepany schab smarujemy musztardą posypujemy papryką i delikatnie układamy najpierw szpinak potem pieczarki. I zawijamy w roladkę. Całość związujemy sznurkiem.
Rozgrzewamy patelnie z olejem i wrzucamy rolady ( od tego jak je przysmażycie zależeć będzie kolor i smak sosu ). Dolewamy wodę dodajemy pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy minimum 1h. Następnie wyciągamy zdejmujemy sznurek kroimy w plasterki pod lekkim ukosem i podajemy.
Sos;
Do wywaru który zostanie nam po duszeniu rolad dodajemy odrobinę mąki i chwile gotujemy ( od tego ile dodamy mąki zależy to jaki będzie gęsty sos ).
Koszt;
Schab- 6,50 zł
Szpinak- 3,00 zł
Pieczarki- 2,50zł
Cebula -0,40zł
Przypraw 1,00 zł
Koszt całkowity na 5 porcji =13,40 zł
Koszt na 1 porcie= 2,68
SMACZNEGO !!!
Czas przygotowania; 50 min
Czas duszenia; 60 min