Kotlety z ziemniaków z sosem czosnkowym
Potrzebujemy:
- ugotowane ziemniaki
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- ser żółty
- pieprz
- vegeta
- bazylia
- oregano
- bułka tarta
- olej
Sos
- 200 g majonezu
- 200 g śmietany
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- ostra papryka
- zioła
- Ugotowane ziemniaki włożyć do miski, podzielić na ćwiartki, jedną ćwiartkę wyciągnąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko, dodać przyprawy i starty ser ( wg uznania).
- Zagnieść ciasto jak na kluski, formować okrągłe kotleciki ( średnica 7-8 cm), obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor oleju.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, następnie połączyć z majonezem, śmietana i przyprawami. Podawać do kotletów.
SMACZNEGO