Sałatka nicejska
Potrzebne jest:
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża zielona papryka
- 1 szklanka zielonych lub czarnych iliwek
- 2-3 szklanki małych pomidorków
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 1 puszka anchios
Na sos:
- 2 łyżki siekanego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- kilka kropel czerwonego lub białego octu winnego
- 1/5 szklanki oliwy
- Obraną cebulę poszatkować na cienkie plastry. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać oliwki, pomidorki i zblanszowaną ostudzoną fasolkę. Włożyć tuńczyka z oliwą. Dodać anchois. Jajka pokroić i wymieszać z sałatką.
- Składniki na sos połączyć. Dodać do sałatki i wymieszać.
SMACZNEGO
* Potrawę, można przygotować w 25 minut. Przepis, który jest podany, jest na 4 porcje.
Inni zdjęcia: ;) virgo123... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24Końskie trzęsawisko bluebird11... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24