photoblog.pl
Załóż konto

Historia kawy liczy już ponad dwa tysiące lat, choć nie zawsze służyła ona ludziom jako czarny, aromatyczny napar.

Kawy afrykańskie są złożone smakowo i mają tak bogatą gamę smaków, że całkiem pobudzają zmysły.

Kawy południowoamerykańskie posiadają często orzechowo-czekoladową nutę i są przeważnie raczej łagodne, z delikatną słodyczą owocu.

Każdy rodzaj kawy posiada swój własny optymalny stopień palenia.

Zaczynamy dzień od kawy....

Zawarta w kawie kofeina pobudza nasz organizm i naszą sprawność psychiczną, dlatego wiele osób pije ją rano aby z siłą i energią zacząć dzień. Ja także :-)

Właściwości kawy wciąż są analizowane przez naukowców, ale jak wskazują dotychczasowe wyniki badań, składniki kawy mogą zapobiegać niektórym chorobom nowotworowym. Warto jednak pamiętać, że pod wieloma względami działanie kawy jest niekorzystne dla organizmu. Wiadomo między innymi, że picie kawy prowadzi do wypłukiwania z organizmu magnezu, który jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania.

Jak dla mnie, to filiżanka kawy rano pobudza myślenie, a magnez można uzupełnić ;-)

Dodane 8 CZERWCA 2017 , exif
53
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika obserwujac.