photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 21 GRUDNIA 2013

Makowe Babeczki

HEEJ :)

Wstałam z bardzo pozytywną energią, miałam już o 8:00 angielski i teraz mam już tylko sprzątanie. Oczywiście nie obeszło się bez jakiejkolwiek oceny więc na dzień dobry dostałam 3 :).

Wieczorem robię ciasteczka świąteczne, a jutro pakuję prezenty dla rodziców i rodzeństwa ;D

Uciekam do roboty, a wam zostawiam przepis na babeczki ^^

 

MAKOWE BABECZKI

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.

Składniki na masę makową:

  • 170 g suchego maku
  • 55 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków
  • 40 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej żurawiny
  • 15 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko, roztrzepane

Mak zaparzyć w 180 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Najlepiej mak zalać wrzątkiem i pozostawić na noc.

W przypadku, kiedy się nam bardzo spieszy, mak można zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut. Odcedzić/odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Do przygotowania masy makowej można również użyć maku już zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. 

Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodając roztrzepane jajko, wymieszać. Odłożyć na bok.

Wykonanie

Standardową formę do muffinek wysmarować masłem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, w środku każdego kółka wyciąć mniejszą foremką gwiazdkę. Przyłożyć do babeczek, starając się zlepić kruche ciasto razem.

Piec w temperaturze 190şC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, sprawdzić spód babeczek. Jeśli będzie niedopieczony, włożyć babeczki na dodatkowe 5 minut do piekarnika. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Jesli zostanie odrobina ciasta kruchego - można upiec kruche ciasteczka! W temperaturze 190şC przez 10 - 15 minut, do zrumienienia brzegów.

Schłodzone babeczki popudrować. Przed pudrowaniem można również zamrozić.

Smacznego :-)

Komentarze

notgrey mega<3
22/12/2013 19:07:10
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika kuchenne.