HEEJ :)
Wstałam z bardzo pozytywną energią, miałam już o 8:00 angielski i teraz mam już tylko sprzątanie. Oczywiście nie obeszło się bez jakiejkolwiek oceny więc na dzień dobry dostałam 3 :).
Wieczorem robię ciasteczka świąteczne, a jutro pakuję prezenty dla rodziców i rodzeństwa ;D
Uciekam do roboty, a wam zostawiam przepis na babeczki ^^
MAKOWE BABECZKI
Składniki na 12 sztuk:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Składniki na masę makową:
Mak zaparzyć w 180 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Najlepiej mak zalać wrzątkiem i pozostawić na noc.
W przypadku, kiedy się nam bardzo spieszy, mak można zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut. Odcedzić/odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do przygotowania masy makowej można również użyć maku już zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodając roztrzepane jajko, wymieszać. Odłożyć na bok.
Wykonanie
Standardową formę do muffinek wysmarować masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, w środku każdego kółka wyciąć mniejszą foremką gwiazdkę. Przyłożyć do babeczek, starając się zlepić kruche ciasto razem.
Piec w temperaturze 190şC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, sprawdzić spód babeczek. Jeśli będzie niedopieczony, włożyć babeczki na dodatkowe 5 minut do piekarnika. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Jesli zostanie odrobina ciasta kruchego - można upiec kruche ciasteczka! W temperaturze 190şC przez 10 - 15 minut, do zrumienienia brzegów.
Schłodzone babeczki popudrować. Przed pudrowaniem można również zamrozić.
Smacznego :-)