Dynia jest niesamowicie uniwersalnym warzywem. Można ją przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Zawsze smakuje wyśmienicie! Tym razem chcemy przedstawić Wam pomysł na kremowe, dyniowe pesto z orzeszkami pinii oraz szpinakiem :D Uczta dla kubków smakowych!
Składniki:
250 gr upieczonej dyni hokkaido (ok 1/2 małej dyni)
3/4 szklanki orzechów do pesto / 1/4 szklanki do podsmażenia na patelni.
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Sól, pieprz
Garść szpinaku
Makaron typu spaghetti
Przygotowanie:
Do blendera przełóż orzechy i krótko zblenduj. Dodaj obrany czosnek, upieczoną dynię bez skóry, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość blenduj aż składniki się połączą. Makaron ugotuj al dente. Na suchej patelni podsmaż orzechy pinii i odłóż na bok do naczynia. Na maśle duś szpinak aż zmięknie, dodaj pesto i wymieszaj. Na patelnie dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło, posypując podsmażonymi orzechami pinii. U nas jako dodatek brokuł gotowany na parze
24 LUTEGO 2020
30 STYCZNIA 2020
8 STYCZNIA 2020
5 STYCZNIA 2020
27 GRUDNIA 2019
17 GRUDNIA 2019
14 GRUDNIA 2019
12 GRUDNIA 2019
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016