I trzeci, obiecany przepis na tradycyjną kapustę z grzybami :) W domu rodzinnym od kiedy pamietam gościł na naszym stole wigilijnym.. ;)
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
50g suszonych grzybów
2 cebule
Mała marchewka
5 łyżek oleju
4 szklanki wody
Pieprz, łyżeczka cukru, ziele angielskie, liść laurowy (kostka grzybowa, jeśli posiadasz)
Przygotowanie:
Grzyby namocz najlepiej dzień wcześniej w dwóch szklankach zimnej wody.
Grzyby pokrój w paski (wody nie wylewaj). Cebulę obierz i poszatkuj. Olej rozgrzej na patelni i zeszklij na niej cebulę. Kapustę przepłucz, by nie była za kwaśna i odsącz. Umieść ją w dużym garnku, dodaj marchewkę startej na tarce o grubych oczkach, dodaj przyprawy, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz zeszkloną cebulę. Dodaj również 2 szklanki wody i trochę oleju.
Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do gotowania. Zmniejsz na mały gaz i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając, bo może się przypadać. W razie potrzeby dolej wody. Na koniec dodaj łyżeczkę cukru.
24 LUTEGO 2020
30 STYCZNIA 2020
8 STYCZNIA 2020
5 STYCZNIA 2020
27 GRUDNIA 2019
17 GRUDNIA 2019
14 GRUDNIA 2019
12 GRUDNIA 2019
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016