Czas na coś słodkiego :D Na święta, deser niedzielny lub bez okazji ;)
Przepis na sernik krówkowy :)
Składniki na spód z herbatników:
ok. 210g herbatników
Na masę:
1 kg twarogu
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
50 g rozpuszczonego masła
1 budyń śmietankowy
5 jajek
Dodatkowo:
ok. 250g masy krówkowej
2 garści posiekanych orzeszków ziemnych ok. 40g
Przygotowanie:
Herbatniki dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu :)
Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st. przez około 60 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!
24 LUTEGO 2020
30 STYCZNIA 2020
8 STYCZNIA 2020
5 STYCZNIA 2020
27 GRUDNIA 2019
17 GRUDNIA 2019
14 GRUDNIA 2019
12 GRUDNIA 2019
Wszystkie wpisyphotoblog
12 MAJA 2016
Inni zdjęcia: Edge of Excess tasteofinnocence1490 akcentova323 przezylemsmierc;) patkigdJa patkigd;) patkigd:* patkigdJa patkigdZimowo patkigdJa patkigd