photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 5 LUTEGO 2012

Kotlety z kuskus i soczewicy

Czas przygotowania:  ok. 40 min

Pochodzenie przepisu: internet

 

Składniki:

pół szklanki kuskus

pół szklanki soczewicy

sól, pieprz

olej

cebula

mąka pszenna

bułka tarta

bulion warzywny

 

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w 1,5 szklanki osolonej wody aż zmięknie. Kuskus zalewamy gorącym bulionem warzywnym i odstawiamy na 5 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ostudzone soczewicę i kuskus mieszamy w misce, dodajemy mąki tak, aby powstała dość zwarta masa (jednak nie za dużo, aby nie wyszły zbyt twarde), dodajemy cebulę, przyprawy i wszystko ponownie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

 

 

Smacznego!

 

 

Uwaga: Wszystkie zdjęcia i teksty przepisów są mojego autorstwa ;)