Ľródło: mama
Składniki:
ciasto:
6 jajek
12 łyżek oleju
5 łyżek wody
1,5 szkl cukru
1,5 szkl wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+
łyżka kakao do ciemnego ciasta
krem:
pół litra mleka
2 łyżki cukru
czubata łyżka m±ki
czubata łyżka m±ki ziemniaczanej
pół kostki masła
cukier waniliowy
Przepis:
Cukier, żółtka, wodę zmiksować. Dodać m±kę, olej i proszek. (Z połowy składników robi się jasne ciasto, a drugiej połowy ciemne, więc można zrobić w dwóch turach- do ciemnej oczywi¶cie się dodaje kakao). Piec ok 40 minut w 180 stopniach C w keksówce. Do suchego patyczka.
Mleko zagotowac z cukrem. M±ki rozpu¶cić w niewielkiej ilo¶ci wody. Dodać je do gotuj±cego się mleka. Ma powstać w miare gęsty budyń. Je¶li nie będzie miał odpowiedniej konsystencji można zagotowac go jeszcze raz i dodać więcej m±ki ziemniaczanej w ten sam sposób.
Cukier waniliowy utrzeć z masłem, dodawać po łyżce budyń, aby uzyskać krem
Ciasto pokroić na plastry, układać w keksówce na przemian białe, krem, ciemne, krem, białe, krem, ciemne, krem.... Schłodzić.