¬ródło: mojewypieki.blox.pl
Składniki na ciasto kruche:
M±kę przesiać, wsypać proszek, kakao i wymieszać. Dodać masło, posiekać. Żółtka ubić z cukrem, dodać do m±ki, zagnie¶ć ciasto. Ciasto podzielić na 2 czę¶ci, owin±ć foli±. Jedn± czę¶ć wstawić do lodówki na godzinę, a drug± zamrozić.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.
Pianka cytrynowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kisiel i dalej ubijać.
Ponadto: 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, wi¶niowego (około 250 - 300 g).
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cie¶cie rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serow±, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.