źródło: kwestiasmaku.com
Składniki, 24 rogaliki:
" 250 g mąki pszennej tortowej
" 1/2 kostki masła
" 1/4 szklanki ciepłego mleka
" 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
" 1 jajko
" 2 łyżki cukru pudru
" 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor.