photoblog.pl
Załóż konto
Ważne!

Zdjęcie widoczne dla użytkowników posiadających konto PRO

Kup konto PRO
Kruche rogaliki drożdżowe
Dodane 18 LUTEGO 2012 , exif
158
Dodano: 18 LUTEGO 2012

Kruche rogaliki drożdżowe

źródło: kwestiasmaku.com

 

 

Składniki, 24 rogaliki:

" 250 g mąki pszennej tortowej
" 1/2 kostki masła
" 1/4 szklanki ciepłego mleka
" 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
" 1 jajko
" 2 łyżki cukru pudru
" 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

 

Wykonanie:

  • Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor. 

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika dulcedeleche.

Informacje o dulcedeleche


Inni zdjęcia: Dziś klaudiasara47:* patrusia1991gdFajne miejsce pracy. ezekh114Ja nacka89cwa... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24