Photoblog.pl

Załóż konto

1.

Dodane 9 LUTEGO 2020
Wyświetleń: 78

Dzisiaj będzie bez teorii... ;)

Robię torty, ciasta i inne słodkie wypieki. :)

Ten tort ma różne smaki, krem o smaku czekoladowym z wiśniami, śmietankowy z truskawkami,  kawowy z orzechami I dżem z czarnej porzeczki. Biszkopt kakaowy oraz obłożony jest kremem na bezie szwajcarskiej.

Ludziom wydaje się, że "złożenie" takiego tortu to 5 minut... Otóż nie.

 

 

Trzeba wszystko starannie dopracować każdy szczegół, żeby wyszło tak jak chcemy. Wszystkiego trzeba dopilnować.

Przy produkcji biszkoptu należy uważać, żeby nie "przetrzepać" białek, przy dodawaniu mąki, należy uważać, żeby nie " zaciągnąć " masy. Formę do pieczenia należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa nie wypłynęła. Przy wypieku należy uważać, żeby nie spalić wystarczy 5 minut za długo i mamy po biszkopcie.

 

Przy produkcji kremów - > jest dużo czynników na które również musimy uważać, między innymi, nie przebić śmietanki, w odpowiedni sposób rozpuszczać czekoladę itd.

 

Mogłabym tak na prawdę więcej wypisywać i opisywać każdą czynność, której cukiernik musi sprostać.

Aby zrobić taki tort wykorzystuję swoją wiedzę, umiejętności ale też składniki, sprzęt w który inwestuję, media.

Nikt nic nie daje nam za darmo. Chcemy aby to wszystko było docenione i szanowane.

Więc, jeżeli chcecie jeść dobry i zarazem ładny tort, to liczcie się, że nie będzie on tani. Coś kosztem czegoś.

Czasami słyszę a taniej się nie da, albo bo gdzieś tam jest taniej, dobrze zgadzam się z tym ale co z jakością?

Warto więc inwestować oraz doceniać nasz trud, wysiłek i oddany czas.

Pamiętajcie o tym, dla mnie liczy się jakość, bo jak będzie dobra jakość, to każdy dostanie to co chce, a chodzi właśnie o to aby obie strony były zadowolone. :)