Photoblog.pl

Załóż konto

Produkty mleczne cz. II

Dodane 1 LUTEGO 2020
Wyświetleń: 191

3. Śmietanka a śmietana czym się różni.

Śmietanka jest to produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Śmietanka jest słodka, natomiast śmietana jest kwaśna.
Śmietana jest to produkt nabiałowy, otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego, śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu.


Śmietanka ma różne zawartości tłuszczu. Są to m.in.:

- niskotłuszczowa 9-12% tłuszczu

- tłusta 18% tłuszczu

- kremowa 30% tłuszczu

- tortowa 36% tłuszczu

W cukiernictwie wykorzystuje się śmietankę kremową i tortową.

Jest ona dodatkiem do kremów, lodów i różnych słodyczy takich jak miękkie karmelki, krówki, ganache.

 

Śmietana również ma różne zawartości tłuszczu.

Są to m.in.:

- Śmietana (odtłuszczona ) 9 % tłuszczu 

- Śmietana 12 % tłuszczu

- Śmietana 18 % tłuszczu

 

 

Śmietanę można wykorzystywać w cukiernictwie do wypieku jak i do kremów.

Dana śmietana również nadaje się do ubicia pod warunkiem, że jest wysokotłuszczowa. Do zagęszczenia należy dodać substancji żelujących. ( będą opisane w następnych wpisach )

Śmietanę wykorzystuje się również w gastronomi. Dodaje się m.in.: do sałatek, zup, sosów. Kwaśna śmietana dobra jest też dla tych, którzy dbają o linię.

 

4. Kefir - napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, ma on najwyższe właściwości odżywcze i najstarsze w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Jest naturalnym probiotykiem.

W przemyśle mleczarskim ziarna kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego.

Kefir wykorzystywany jest do różnych koktajli ale też można go pić w czystej postaci.

 

5. Masło - to produkt tłuszczowy otrzymywany wyłącznie z mleka. Masło otrzymuje się ze śmietanki, którą trzeba najpierw odpowiednio przygotować ( pasteryzacja, schłodzenie i najczęściej ukwaszenie) . Następnie poddaje się napowietrzaniu w specjalnych urządzeniach. Otrzymane w ten sposób masło płucze się i wygniata, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczną strukturę i trwałość.

Prawdziwe masło ma 82-84% tłuszczu.

 

Masło wykorzystuje się w cukiernictwie do pieczenia , produkcji różnorodnych kremów, mas, nadzień, polew.

 

 

6. Maślanka - powstaje ona w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia.

dzwiekowyogrod Kefir najlepszy :D
01/02/2020 23:05:14
Junior tortowyzakatek Kefir jest napojem łatwostrawnym, wspomaga on w oczyszczaniu oraz przyspieszania perystaltyki jelit. Ponadto im kefir jest dojrzalszy tym ma mniej laktozy, więc ludzie, którzy mają nietolerancję laktozy mogą go spożywać. Do kefiru można dodać owoce, żeby wzbogacić smak. Działa on jak probiotyk. Kefir ma również dużą wartość odżywczą, dzięki temu ogranicza podjadanie :D W sporcie przyśpiesza regeneracje oraz zmniejsza zmęczenie. Zawiera dużo probiotyków, dzięki temu można uzyskać lepszą odporność. Redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienia krwi, usprawnienia pracę wątroby, nerek tarczycy. :)
02/02/2020 12:09:53
dzwiekowyogrod Oj nie musiałaś tyle pisać ;D
Niewiy jak podziękować
02/02/2020 21:40:59
Junior tortowyzakatek Trochę ciekawostek się przyda ;)
02/02/2020 22:53:17
dzwiekowyogrod Z jednej strony tak a z drugiej tyle musiałaś się napisać .. :)
03/02/2020 5:43:59
Junior tortowyzakatek spokojnie, nie ma problemu :)
03/02/2020 19:41:15