3. Śmietanka a śmietana czym się różni.
Śmietanka jest to produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Śmietanka jest słodka, natomiast śmietana jest kwaśna.
Śmietana jest to produkt nabiałowy, otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego, śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu.
Śmietanka ma różne zawartości tłuszczu. Są to m.in.:
- niskotłuszczowa 9-12% tłuszczu
- tłusta 18% tłuszczu
- kremowa 30% tłuszczu
- tortowa 36% tłuszczu
W cukiernictwie wykorzystuje się śmietankę kremową i tortową.
Jest ona dodatkiem do kremów, lodów i różnych słodyczy takich jak miękkie karmelki, krówki, ganache.
Śmietana również ma różne zawartości tłuszczu.
Są to m.in.:
- Śmietana (odtłuszczona ) 9 % tłuszczu
- Śmietana 12 % tłuszczu
- Śmietana 18 % tłuszczu
Śmietanę można wykorzystywać w cukiernictwie do wypieku jak i do kremów.
Dana śmietana również nadaje się do ubicia pod warunkiem, że jest wysokotłuszczowa. Do zagęszczenia należy dodać substancji żelujących. ( będą opisane w następnych wpisach )
Śmietanę wykorzystuje się również w gastronomi. Dodaje się m.in.: do sałatek, zup, sosów. Kwaśna śmietana dobra jest też dla tych, którzy dbają o linię.
4. Kefir - napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, ma on najwyższe właściwości odżywcze i najstarsze w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Jest naturalnym probiotykiem.
W przemyśle mleczarskim ziarna kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego.
Kefir wykorzystywany jest do różnych koktajli ale też można go pić w czystej postaci.
5. Masło - to produkt tłuszczowy otrzymywany wyłącznie z mleka. Masło otrzymuje się ze śmietanki, którą trzeba najpierw odpowiednio przygotować ( pasteryzacja, schłodzenie i najczęściej ukwaszenie) . Następnie poddaje się napowietrzaniu w specjalnych urządzeniach. Otrzymane w ten sposób masło płucze się i wygniata, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczną strukturę i trwałość.
Prawdziwe masło ma 82-84% tłuszczu.
Masło wykorzystuje się w cukiernictwie do pieczenia , produkcji różnorodnych kremów, mas, nadzień, polew.
6. Maślanka - powstaje ona w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia.
14 SIERPNIA 2020
10 SIERPNIA 2020
9 SIERPNIA 2020
9 LUTEGO 2020
3 LUTEGO 2020
3 LUTEGO 2020
1 LUTEGO 2020
1 LUTEGO 2020
Wszystkie wpisyInni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24