Składniki:
* 500g mąki
* 2 łyżki kakao
* 1 szczypta soli
* 100g cukru
* 40g świeżych drożdży
* 2 jajka (wielkości L)
* 100g masła
* 300ml mleka
* 100g mlecznej czekolady
* 100g gorzkiej czekolady
* dżem truskawkowy bądz inny
Wykonanie:
Mąke, kakao i sól przesiać.
Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżeczki cukru i rozetrzeć, a następnie dodac 4 łyżeczki mąki oraz 10ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośniecia na około 10-20 minut. Po tym czasie dodać do suchych składników razem z pozostałym cukrem. Wymieszać i dodać roztopione masło potem jajka oraz pozostałe mleko.
Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.
Czekolady posiekać na kawałki drobniejsze, dodać do ciasta i ostatni raz wymieszać łyżką.
Miske z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie wylać ciasto na blache wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika musi ostygnąć.
Przekroić je na pół. Posmarować drżemem, złączyć obie połóki.
Można polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 1 łyżka masła + 3 łyżki śmietany + 4 łyżki cukru + 2 łyżki kakao - zagotować mieszając.
Smacznego :)