Taki troszke przedświąteczny smak, ponieważ mi osobiscie marcepan ze świętami dość mocno się kojarzy :) Sernik bardzo długo czekał na swoją kolej, smaczny, dosć zwarty, mocno sernikowy :) główną inspiracją była strona pozytywnakuchnia.pl
Spód:
200 g płatków mogdałowych
120 g herbatników digestive
60 g masła rozpuszczonego
2 łyżki cukru (można dać więcej)
Herbatniki pokruszyć i wymieszac z pozostałymi składnikami, wylepic dno blachy, ja robiłam na małej prostokątne, ale myślę, że tortownica o srednicy 22 cm będzie idealna.
Masa:
1 kg sera na serniki
300 g marcepanu
3 jajka
4 łyżki cukru
2/3 szklanki kremówki
2-3 łyżki mąki pszennej
Marcepan pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na herbatnikowy spód. Ser utrzeć z cukrem na puszystą masę, póżneij dodawać po jednym jajku, dodać kremówkę i później mąkę. Wylewamy mase serową, pieczemy 30 min w 180C później jeszcze ponad 30 min w 160C, jeśli sernik wydaje nam się nie dopieczony mozemy lekko wydłużyć czas pieczenia, studzimy w piekarniku o uchylonych drzwiczkach więc on jeszcze do siebie dojdzie. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Mój spód napewno nie był ciałem stałym, dlatego to co zostało na blaszce wsypałąm na gore sernika i też ładnie sie prezentowało :) Smacznego!