photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 22 LISTOPADA 2012

Sernik marcepanowy

Taki troszke przedświąteczny smak, ponieważ mi osobiscie marcepan ze świętami dość mocno się kojarzy :) Sernik bardzo długo czekał na swoją kolej, smaczny, dosć zwarty, mocno sernikowy :) główną inspiracją była strona pozytywnakuchnia.pl

 

Spód:

200 g płatków mogdałowych

120 g herbatników digestive

60 g masła rozpuszczonego

2 łyżki cukru (można dać więcej)

 

Herbatniki pokruszyć i wymieszac z pozostałymi składnikami, wylepic dno blachy, ja robiłam na małej prostokątne, ale myślę, że tortownica o srednicy 22 cm będzie idealna.

 

Masa:

1 kg sera na serniki

300 g marcepanu

3 jajka

4 łyżki cukru

2/3 szklanki kremówki

2-3 łyżki mąki pszennej

 

Marcepan pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na herbatnikowy spód. Ser utrzeć z cukrem na puszystą masę, póżneij dodawać po jednym jajku, dodać kremówkę i później mąkę. Wylewamy mase serową, pieczemy 30 min w 180C później jeszcze ponad 30 min w 160C, jeśli sernik wydaje nam się nie dopieczony mozemy lekko wydłużyć czas pieczenia, studzimy w piekarniku o uchylonych drzwiczkach więc on jeszcze do siebie dojdzie. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Mój spód napewno nie był ciałem stałym, dlatego to co zostało na blaszce wsypałąm na gore sernika i też ładnie sie prezentowało :) Smacznego!

 

Informacje o sernikiweroniki


Inni zdjęcia: lipiec 7 działkowo dorcia2700Khkkn allthecoldPustyni i w puszczy bluebird11zlot 2025 istillgotthebluesWczesna wiosna. ezekh114Trip do Winnicy quenfinal boss realitiSmile milionvoicesinmysoul07/07/2025 poranioneserceLovely kataska