photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 20 LISTOPADA 2012

Sernik kasztanowy

Sernik stworzony, ponieważ jakos musiałam sporzytkować zamrozone kasztany, które zostały przywiezione z Węgier, smak ciekawy, sernik zdecydowanie lepszy dnia następnego. Całkiem dobry, mocno wyrasta ja użyłam tortownicy 23/24 cm a polecam wieksza jeśli chcemy podac z zapieczona polewą śmietanowa (jak przy serniku londyńskim) mi za bardzo sernik wyrósł. Bez spodu! ... A tak wg powinnam sieza cos zabrać, ale nie mam pojecia jak to zrobić...

 

Masa:

1 kg tłustego twarogu

250 ml kremówki

4-5 jajek osobno żółtka i białka

ok. 250 g masy kasztanowej

3 łyżki maki pszennej

Cukier waniliowy

150 g cukru (mozna wiecej)

 

Ser utrzeć z cukrami i maką, powoli dodawać śmietankę. Potem żółtka. Kasztanowe 'lody' zetrzec na tarce, białka ubic na sztywna pianę, dodac białak do amsy serowej i delikatnie wmieszać, potem dodac kasztany. Piec w 180C przez 1,5 (a nawet 2 godzin) Sprawdzac patyczkiem, nie będzie cąłkowicie suchy, ale nie powinien byc oblepiony, mozna sernik obrócic w trakcie pieczenia. Wyjąć senik i wystudzic, podawać wystudzony a najlepiej na drugi dzień.

Smacznego! 

Komentarze

teasestyle pozytywne.:)
zapraszam do mnie
20/11/2012 13:52:42

Informacje o sernikiweroniki


Inni zdjęcia: :) xayu9724357y8iuopjhkujygfth podgolymniebem?#### podgolymniebemLepsza niż TV judgafJa nacka89cwaPozdrawiam :) photoslove25Ja nacka89cwa:) nacka89cwaZ synem nacka89cwa7 lioca seignej