Produkty zalecane na diecie :
1)Jogurt grecki/bałkański lub naturalny
Zawartość białka, jaka się w nim znajduje - dwa razy więcej niż w innych jogurtach . A białko jest dłużej trawione, więc lepiej syci. Najlepiej jest sięgać po jogurt o jak najniższej zawartości cukru, co pozwala zapobiegać gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi, pohamować napady głodu i utrzymywać organizm w trybie spalania kalorii" pochodzących z tłuszczu. Unikaj jogurtów beztłuszczowych, "light" czy "fit", w których tłuszcz zastąpiono cukrem czy zagęstnikami.
2)Cynamon :
Badania naukowe sugerują, że cynamon może pomagać w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi. A to kluczowa sprawa w opanowaniu nadmiernego apetytu, zwłaszcza u osób cierpiących na cukrzycę typu II. Cynamonem, zamiast cukrem, można doprawiać kawę i herbatę. To prosty i smaczny sposób na wyeliminowanie mnóstwa kalorii pochodzących z cukru dodawanego do tych napojów
3)Ostra papryka:
Papryka chili zawiera bezwonną substancję o nazwie kapsaicyna, która hamuje apetyt i nieznacznie przyspiesza metabolizm. Ostro przyprawiona potrawa sprawia, że na ogół zjada się jej mniej, a więc przyswaja się mniej kalorii.
4)Grejpfrut:
Chociaż grejpfrut nie ma żadnego magicznego wpływu na metabolizm, pozwala nasycić się kosztem mniejszej liczby zjedzonych kalorii. Jest też bogaty w błonnik (o ile nie pozbawi się go zbyt dokładnie wszystkich błonek" i całej białej skórki), przez co hamuje apetyt. Dobrym pomysłem jest zjedzenie połówki tego owocu przed posiłkiem. Jednak nie częściej niż dwa-trzy razy w tygodniu, bo grejpfrut w dużej ilości może mieć negatywny wpływ na układ hormonalny.
5)Gruszki i jabłka:
Te dwa owoce także zawierają dużo wody, a jadane ze skórką dostarczają dużą dawkę błonnika, który wypełnia żołądek. Mając do wyboru owoc lub sok z niego zrobiony, lepiej jest wybierać owoc. Zjedzenie go zajmie więcej czasu, dzięki czemu wcześniej pojawi się uczucie sytości. W soku jest też o wiele mniej błonnika niż w całym owocu. Bezwzględnie należy unikać soków dosładzanych, które skutecznie sabotują działania odchudzające
6)Świeże warzywa:
Mogą być doskonałą przekąską. Są chrupiące, obfitują w wodę i błonnik, i mają mało kalorii. Pół szklanki pokrojonego selera ma tylko 8 kcal
7)Chude mięso:
Obecne w nim białko syci na długo i przyspiesza metabolizm.Najlepsze jest mięso drobiowe (bez skóry) oraz chude kawałki wołowiny - zawierają mało tłuszczu, przez co są mniej kaloryczne. Porcja wysokiej jakości mięsa wołowego o wadze 100 g zawiera tylko 4 g niepożądanego tłuszczu nasyconego.
8)Ryby:
Jednym z najlepszych źródeł białka są ryby. Dostarczają one dużo wartości odżywczych i dają uczycie sytości.
9)Fasola i inne rośliny strączkowe:
Fasola bardzo dobrze zaspokaja głód. Jest niskokaloryczna, zawiera dużą ilość protein, błonnika i żelaza składników niezbędnych do budowy mięśni oraz wspomagających spalanie tłuszczu. Oto dobra zasada: spróbuj kilka razy w tygodniu zastąpić mięsny posiłek daniem z roślin strączkowych.
10)Jagody:
Jagody pomagają nie tylko w odchudzaniu (przyspieszają przemianę materii), ale przede wszystkim zapobiegają nowotworom i skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Poza tym truskawki, maliny, porzeczki czy jeżyny zawierają przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki i cenne substancje odżywcze oraz wiele witamin. Dlatego warto je włączyć do naszego jadłospisu.
11)Woda:
Pić, pić, pić! Oto sekret efektywnego odchudzania. W czasie chudnięcia wydziela się bowiem w organizmie dużo toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, których trzeba się po prostu pozbyć.
12)Zielona i czerwona herbata :
Zielona herbata przyspiesza metabolizm i pomaga spalić tłuszcz w okolicach brzucha. Dodatkowo flawonoidy, które znajdują się w zielonej herbacie, zapobiegają niektórym nowotworom oraz wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
13) Chudy nabiał :
Daje uczucie sytości, dostarcza dużo dobrego białka przez co daje uczucie sytości. Odpowiednia dawka białka przyśpiesza również metabolizm.