Jak uniknąć efektu jojo :
1)Nadal regularnie ćwicz:
Po zakończeniu diety ruch chroni przed ponownym nabieraniem ciała. I to nie tylko dlatego, że pracujące mięśnie zużywają kalorie, ale również z powodu zwiększonego przez ćwiczenia fizyczne tempa przemiany materii. Niekwestionowaną korzyścią jest także ładnie wymodelowana sylwetka. Wspaniałe efekty daje codzienna trzydziestominutowa gimnastyka, ale jeśli nie przepadasz za nią, po prostu regularnie spaceruj, starając się utrzymać dość szybkie tempo marszu. Nie usprawiedliwiaj się brakiem czasu. Równie skutecznym treningiem jest jazda na rowerze, pływanie czy chodzenie z kijkami.
2)Umiar na imprezach:
Sporadyczne obżarstwo (biesiada raz lub dwa razy w roku) nie stanowi większego problemu. Ale jeśli imprezujesz dość często, staraj się jeść wtedy niewiele więcej niż na co dzień i wybieraj dania mniej kaloryczne sałatki, pieczone mięso. Gdy na stół trafi ciasto, poproś o pół kawałka. Aby twój pusty talerz nie stanowił dla gospodarzy zachęty do nałożenia ci kolejnej porcji, zadbaj, aby zawsze coś na nim leżało.
3)Kieruj się zegarem biologicznym:
Nasz układ pokarmowy ma dobowy rytm. Zaczyna pracę rano a kończy o zmierzchu. I nawet jeśli wolisz jeść wieczorem, on nie zmieni nawyków. Dlatego lepiej siadać do stołu, gdy układ pokarmowy działa. Łatwiej wtedy zachować szczupłą sylwetkę.Jadaj 3-5 posiłków dziennie najlepiej co 2-4 godziny. Koniecznie nie zapomnij o śniadaniu.
4)Ostrożnie zwiększaj porcje:
Kończąc odchudzanie, musisz pamiętać, że masz teraz niższą przemianę materii niż przed dietą. Organizm jest bowiem tak mądry, że gdy zaczynamy mu dostarczać mało kalorii, wówczas spowalnia metabolizm. Za wszelką cenę chce pozostawić sobie chociaż mały zapas na wypadek głodu w przyszłości. Dlatego nie może być mowy o powrocie do starego menu. Najlepiej zwiększaj kalorie o 100 nawet co 2 tygodnie-miesiąca,najważniejsze jest po wolne wyjście z diety i obserwuj zmiany jakie zachodzą,każdy organizm jest inny.
5)Zmień sposób gotowania i nie wracaj do starych nawyków:
Dbając o to, aby wskazówka wagi nie szła w górę, wcale nie musisz rezygnować z ulubionych potraw, nawet smażonych. Naucz się tylko inaczej je przyrządzać.
Dlaczego się tak dzieje?:
Kiedy zrzucimy zbędne kilogramy, nasz organizm potrzebuje mniej energii niż wcześniej, gdyż ma do dźwigania mniejszy ciężar. Podczas diety otrzymywał zmniejszoną dawkę kalorii (np. 1200 kcal) i przyzwyczaił się właśnie do takiej ilości. Kiedy już schudniemy tyle, ile zaplanowaliśmy, i zaczniemy jeść jak przed dietą, szybko odzyskamy utracone kilogramy. Organizm będzie bowiem odkładał na zapas wszystko powyżej owego 1000 czy 1200 kcal. Ta zapobiegliwość zaowocuje tłuszczem na naszych biodrach, udach czy brzuchu. Podczas diety organizm ograniczył tempo przemiany materii na wypadek, gdyby dietetyczne "głodowanie" miało się powtórzyć.
Największe ryzyko:
Wystąpienie efektu jo-jo jest najbardziej prawdopodobne, gdy zrzucimy nadwagę stosując restrykcyjną i krótkookresową dietę. Nie dajmy się zatem skusić obietnicami schudnięcia kilku kilogramów w tydzień! Jedyne, co możemy w ten sposób osiągnąć to odwodnienie i wycieńczenie organizmu. A waga i tak szybko wróci do stanu wyjściowego.
Ryzyko wystąpienia efektu jo-jo jest bardzo wysokie u osób, które stosowały dietę wykluczającą produkty obecne w standardowym jadłospisie, na przykład diety warzywne lub ubogowęglowodanowe. Przy powrocie do dawnych nawyków wracają też stracone kilogramy, a kolejna taka dieta nie przynosi już oczekiwanych rezultatów.
Inni zdjęcia: :) patki91gd:) patki91gd;) patki91gdLas patki91gd:* patki91gd;) patki91gdBella patki91gd:) nacka89cwaNaszyjnik ze stópkami dziecka otien... maxima24