Poniżej postaram się przedstawić wam produkty typu fit które tak na prawdę nimi nie są.
1) Produkty typu light:
Jak najszybciej uwolnij się od mitu, że produkty light możesz jeść o każdej porze i w każdych ilościach. Produkty light, które chwytliwą, marketingową nazwę zawdzięczają obniżonej wartości tłuszczu, zawierają bardzo często więcej cukru niż pełnotłuszczowy produkt. A jeśli nawet nie chodzi o cukier, to z pewnością są przepełnione sztucznymi słodzikami, barwnikami i aromatami. Light to pułapka, w którą wpadają osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów. Nie daj się nabrać; zanim wybierzesz produkt typu light, porównaj go z normalnym produktem.
2) Gotowe sałatki i kanapki :
Sklepy wychodzą naprzeciw potrzebom współczesnym, zabieganym konsumentom i proponują im gotowe kanapki oraz tzw. lunch boxy z sałatkami, czyli z założenia zdrowe zestawy obiadowe będące alternatywą dla fast foodów. Wystarczy jednak wziąć pod lupę te gotowe produkty, żeby przekonać się, iż zawierają one wiele zabronionych na diecie elementów: sosy na bazie majonezu, plastry żółtego sera albo duże ilości soli.Najlepiej gdybyś przygotowywał wszystkie posiłki na wynos samodzielnie. Nie wykręcaj się brakiem czasu. Możesz dzień wcześniej przygotować większą porcję obiadu, którą będzie można zjeść również na zimno albo odgrzać w pomieszczeniu socjalnym (np. ryż z warzywami i kurczakiem). Sałatki oraz kanapki również nie są trudne i czasochłonne w przygotowaniu.
3) Jogurty owocowe :
Reklamy telewizyjne ukazują jogurt jako delikatną, wręcz dietetyczną przekąskę, pełną zdrowych i świeżych owoców. Do tego jogurt, według producenta, zawiera wiele cennych witamin i ma doskonały smak. Wydaje się, że coś tak zdrowego i lekkiego nie może być kaloryczne. A jednak! Pyszne jogurty zawierają dużo cukru, a owoce, które widzimy w spotach reklamowych, nie mają z prawdziwymi owocami nic wspólnego.
4) Orzechy:
Orzechy zawierają dobre dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe i są bogate w białko, błonnik pokarmowy oraz wiele ważnych składników mineralnych. Niestety, w 80% składają się z tłuszczów i dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem - choć są zdrowe, należą do bardzo kalorycznych przekąsek. Najlepsze pod względem wartości odżywczych są migdały - zawierają stosunkowo dużo białka. Podobnie pistacje - pod warunkiem, że nie są prażone i solone.
5) Batoniki typu musli:
Reklamy często kuszą nas pełnowartościowymi batonikami z musli z dodatkiem ziaren zbóż. Pamiętaj jednak, że kilka pestek dyni, trochę mąki pełnoziarnistej nie sprawią, że przekąska pełna cukru stanie się zdrowa.Możesz sam przygotować zdrowe batoniki musli albo jogurt owocowy bez cukru. Da ci to dużo satysfakcji oraz cały czas będziesz przestrzegał zasad zdrowego żywienia.
6) Płatki fitness :
Producenci często korzystają z naiwności klientów. Płatki fitness mogą polegać na tym, że producent obniża po prostu& porcję zalecaną do dziennego spożycia. Czasem produkt nie ma w ogóle nic wspólnego z dietetycznym, a na opakowaniach znajdują się budzące takie skojarzenia napisy: lekki, dietetyczny.Płatki typu fitness zawierają w sobie mnóstwo cukry wybieraj więc lepiej płatki owsiane, błonnikowe, otręby i dodawaj do nich świeże owoce.
7) Chrupkie pieczywo:
W powszechnej opinii wydaje się, że pieczywo chrupkie jest niskokaloryczne. Owszem, ale wszystko zależy od zjedzonej porcji. Na śniadanie możemy zjeść 2 kromki zwykłego pieczywa i poczuć sytość. Podobnego efektu nie doświadczymy jednak zjadając jedynie 2 kromki pieczywa chrupkiego ważące każda po 15 g. Zamiast kromki zwykłego pieczywa dwie kromki chrupkiego pozwalają zmniejszyć kaloryczność posiłku, ale na pewno nie będziemy tracić na masie ciała, zjadając codziennie całe opakowanie. Nie zapominajmy także, że takie pieczywo to produkt wysokoprzetworzony, pozbawiony dużej ilości wody i cennego błonnika pokarmowego.
8) niskosłodzone dżemy:
Nawet dżemy niskosłodzone, pozornie lepsza alternatywa, z powodu braku naturalnego konserwatora w postaci cukru, aby pozostać trwałe na kilka miesięcy muszą być konserwowane chemicznie, i to dość obficie. Dlatego produkty te powinny być obecne w naszej diecie jak najrzadziej, a lepszą alternatywą mogą okazać się konfitury zrobione własnoręcznie zawierające wyłącznie owoce, bez dodatku cukru i sztucznych konserwantów.