Przepisy na zdrową i dietetyczną kolacje :
1) Jajecznica
- jajko,szczypior
- plaster pieczonego indyka
-mała cebula
-ogórek kiszony lub pomidor.
Podsmaż na patelni teflonowej bez oleju indyka z cebulą, następnie dodaj jajko, a na koniec posyp szczypiorkiem. Podawaj z ogórkiem kiszonym lub pomidorem pokrojonym w plastry.
2 )Serek wiejski z jajkiem
( można zrobić również wersje z rybą,warzywami)
-2 jajka (120g)
-1 mała cebula (50g)
-przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek, zioła prowansalskie)
Jajka gotujemy i kroimy na cząstki, cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy z serkiem wiejskim.
3)Mizeria z koperkiem
-1 mała cebula (50g)
-2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
-pęczek koperku
-przyprawy (sól, pieprz)
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy.
-Jeden filet z piersi kurczaka ( 100-150g)
-2 łyczki jogurtu naturalnego lub greckiego
-3 ząbki czosnku
-pieprz czarny mielony
-słodka mielona papryka
-chili
-przyprawa do kurczaka
Jogurt grecki przełożyć do miseczki. Ząbki czosnku w miarę drobno posiekać i dodać je do jogurtu greckiego. Do jogurtu z dodatkiem czosnku dodać przyprawy - sporo słodkiej mielonej papryki, odrobinę przyprawy do kurczaka i szczyptę chili. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, w ten sposób powstanie nam marynata do kurczaka. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Doprawioną pierś przełożyć do jogurtowej marynaty i obtoczyć kurczaka dokładnie jogurtem z dodatkami, by cały był pokryty jogurtową marynatą. Kurczaka obtoczonego w jogurtowej marynacie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić tak przygotowanego kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec go przez 30 minut pod przykryciem (nakładając na kurczaka pokrywkę od żaroodpornego naczynia) i około 5-8 minut bez przykrycia.Cebulę, pomidora i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Zeszklić cebulę. Jajo i białka lekko ubić, wymieszać z pomidorem, papryką i szczypiorkiem, a na końcu przyprawić. Tak powstałą masę wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu na patelni teflonowej, aż spód się lekko przypiecze. Odwrócić na drugą stronę najlepiej za pomocą talerza i smażyć aż do osiągnięcia rumianych kolorów. Jeśli lubimy to posypać rukolą.
7)Lekka sałatka BASIC
-miks sałat
-1 pierś z kurczaka (100-150g)
- pomidorki koktajlowe
-0,5 ogórka szklarniowego
-pieprz
-opcjonalnie jogurt naturalny ( 2 łyżeczki
Pierś z kurczaka gotujemy na parze i kroimy w kostkę. Miks sałat wsypujemy do miski. Ogórek szklarski kroimy w plastry. Można dodać jogurt naturalny. Przyprawiam