photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 12 WRZEŚNIA 2014
194
Dodano: 12 WRZEŚNIA 2014

Czeko - Trusko Nuta Zapomnienia

Czekoladowo - Truskawkowa nuta zapomnienia była robiona specjalnie dla pewnej osoby na jej urodziny ; )

 

Biszkopt Składniki i przygotowanie znacie z truskawkowego doznania ;) ale dla osób które wchodza pierwszy raz na mojego bloga powtórze ;) ; 

 

Składniki 

Biszkopt ; 


4 jajka 
1 / 2 szklanki mąki pszennej 

1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej 
3 / 4 szklanki cukru 
2 łyżki wody 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Przygotowanie :

 

1 . Oddzielić żółtka od białek . Białka ubić na sztywną pianę . Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier . Dalej miksując dodawać po jednym żółtku 

 

2 . W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia . ( najlepiej będzie jeśli mąki przesiejemy przez sitko ponieważ unikniemy grudek ) . Dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką . W między czasie dodać wodę . ( W między czasie mąke i wode można miksować mikserem ale na najmniejszych obrotach . Miksować tylko chwilkę do połączenia się składników . 

3 . Tortownice o średnicy 26 cm wysmarować margaryną lub masłem i opsypać mąką albo bułką tartą . 

 

4 . Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min  i temperaturze 180 o C . ( Biszkopt należy piec odrazu po zrobieniu i w nagrzanym piekarniku ) . Piekąc biszkopt należy pamietać o nie otwieraniu piekarnika ( co najmniej na początku pieczenia ) . Inaczej może opaść . Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilkę piekarnik żeby sprawdzić wykałaczką czy biszkopt się upiekł wykałaczka powinna być sucha . 

 

5 . Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić w nagrzanym piekarniku na pare minut . Gdy lekko przestygnie , wyciągnąć go , odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia . W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt . Papier do pieczenia zapobiegnie przyklejeniu sie ciasta do blatu . 

 

A mase mamy tutaj całkowicie wariacką ponieważ użyłem pierwszy raz śmietanki 36 % ubiłem ją z rozpuszczona czekolada nie może byc ciepła ja ja studziłem w kąpieli zimnej wody a pożniej cała mase lekko zaciągłem żelatyną rozpuszczona z dwóch łyżeczek . 

 

Jak biszkopt wystygł przekroiłem go na dwie równe cześci co zdarza sie czasem trudno :D używałem różnych sposobów od dużych noży po tak zawnym krojeniem nicią . ;) 

 

po przedzieleniu nałożyłem na jedną cześć mase i na nim powbijałem pocięte na plasterki truskawki tak żeby nie wpłyneło nic i pokryłem druga cześcia masy troche masy zostawiamy na dekoracje szyprycą gwiazdką i układamy truskawki całe na góre . Na środku tortu dekoracja Camelia z czekolady ;) 

 

Wszystkim łakomczuchom życze smacznego