photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 11 WRZEŚNIA 2014

Bananowa Roskosz :D

Hmmm powiem wam że było smaczne :D w ciagu jednego spotkania ze znajomymi znikło całe ciasto haha :D 

 

Składnikina spód : 

 

Na Spód do ciasta ; 

200 g herbatników 

100 g masła 

 

Herbatniki rozgniatamy w zależności czy chcemy mieć z nich puch czy z kawałkami herbatników spód , masło roztapiamy na małym ogniu , troszke ostudzamy zeby nie było za gorące i wlewamy pomału do herbatników mieszając i w tym momencie sami musimy uważać ile wlewamy tego masła zeby sie nie okazało ze za dużo go wlejemy bo masa może byc maślana a nie herbatnikowa .  Po połaczeniu masła z herbatnikami przekładamy mase do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiamy do lodówki zeby troszke sie zbiła  ;) 

 

Składniki na mase 

 

200 g mała roślinnego 

1 szklanka cukru pudru 

1,5 łyżeczki cukru waniliowego 

ok 1.5 kilo bananów + 3 do dekoracji 

2 galaretki cytrynowe ( przygotowane w mniejszej 3/4 wody podanej na opakowaniu ) 

+ dodatkowo jeszcze 2 galaretki cytrynowe żeby wylać na wierzch i rozpuszczamy je tak samo jak te pierwsze galaretki 

 

Przygotowanie masy bananowej 

 

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy tak jak podałem wcześniej i pozostawić do ostygnięcia . Banany zmielić za pomocą blendera lub rozgnieść widelcem . Utrzeć masło , stopniowo dodając cukier puder z cukrem waniliowym . Miksować do momentu puszystej masy . Dodać banany i zmiksować całość , dodać galaretke i ponownie zmiksować . Masę wlać do formy i wstawić do lodówki do stężeina na ok. 3 h . 

 

Wierzch :

 

2 galaretki cytrynowe rozpuścić tak jak podałem wcześniej i zostawić do ostygnięcia . 3 banany kroimy w plasterki i układamy na stężałej masie , całośc zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc . 

 

Powodzenia w przygotowaniu ;) Smacznego . :)