Hmmm powiem wam że było smaczne :D w ciagu jednego spotkania ze znajomymi znikło całe ciasto haha :D
Składnikina spód :
Na Spód do ciasta ;
200 g herbatników
100 g masła
Herbatniki rozgniatamy w zależności czy chcemy mieć z nich puch czy z kawałkami herbatników spód , masło roztapiamy na małym ogniu , troszke ostudzamy zeby nie było za gorące i wlewamy pomału do herbatników mieszając i w tym momencie sami musimy uważać ile wlewamy tego masła zeby sie nie okazało ze za dużo go wlejemy bo masa może byc maślana a nie herbatnikowa . Po połaczeniu masła z herbatnikami przekładamy mase do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiamy do lodówki zeby troszke sie zbiła ;)
Składniki na mase
200 g mała roślinnego
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
ok 1.5 kilo bananów + 3 do dekoracji
2 galaretki cytrynowe ( przygotowane w mniejszej 3/4 wody podanej na opakowaniu )
+ dodatkowo jeszcze 2 galaretki cytrynowe żeby wylać na wierzch i rozpuszczamy je tak samo jak te pierwsze galaretki
Przygotowanie masy bananowej
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy tak jak podałem wcześniej i pozostawić do ostygnięcia . Banany zmielić za pomocą blendera lub rozgnieść widelcem . Utrzeć masło , stopniowo dodając cukier puder z cukrem waniliowym . Miksować do momentu puszystej masy . Dodać banany i zmiksować całość , dodać galaretke i ponownie zmiksować . Masę wlać do formy i wstawić do lodówki do stężeina na ok. 3 h .
Wierzch :
2 galaretki cytrynowe rozpuścić tak jak podałem wcześniej i zostawić do ostygnięcia . 3 banany kroimy w plasterki i układamy na stężałej masie , całośc zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc .
Powodzenia w przygotowaniu ;) Smacznego . :)