photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 23 MAJA 2013

Najłatwiejszy przepis na bezy

Składniki

ilość sztuk: 20 meringues
  • 5 bardzo świeżych białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 1 godz 30 min

1.
Rozgrzać piekarnik do 120 C. Dwie duże blachy wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia.
2.
W suchej, czystej misce ubić na sztywno białka. Stopniowo dodawać cukier puder, drobny cukier, wanilię i skrobię kukurydzianą. Ponownie mieszać trzepaczką, aż piana będzie błyszcząca i gładka.
3.
Małe ilości piany nakładać łyżeczką na przygotowane blachy.
4.
Piec przez 90 minut, zostawiając drzwiczki piekarnika lekko uchylone.
5.
Wyjąć bezy z piekarnika i odstawić, aby ostygły.
 
 
  Gotowe w 1 godz 40 min
 

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika maken.