Składniki
ilość sztuk: 20 meringues
- 5 bardzo świeżych białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka drobnego cukru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 1 godz 30 min
1.
Rozgrzać piekarnik do 120 C. Dwie duże blachy wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia.
2.
W suchej, czystej misce ubić na sztywno białka. Stopniowo dodawać cukier puder, drobny cukier, wanilię i skrobię kukurydzianą. Ponownie mieszać trzepaczką, aż piana będzie błyszcząca i gładka.
3.
Małe ilości piany nakładać łyżeczką na przygotowane blachy.
4.
Piec przez 90 minut, zostawiając drzwiczki piekarnika lekko uchylone.
5.
Wyjąć bezy z piekarnika i odstawić, aby ostygły.
Gotowe w 1 godz 40 min