Składniki
ilość porcji: 20
- 600 g mąki pszennej, przesianej
- łyżka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu 96%
- 1 kg smalcu do smażenia (opcjonalnie 1 litr oleju)
- przesiany cukier puder do posypania
- 3 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 20 min
1.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i masło, rozdrobnić całość palcami.
2.
Wbić jajka, dodać śmietanę i spirytus i energicznie zagnieść ciasto.
3.
Tak przygotowane ciasto przemielić przez maszynkę do mięsa - w ten sposób je napowietrzymy i faworki będą bardzo kruche.
4.
Ciasto ponownie delikatnie zagnieść i cienko rozwałkować, posypywać mąką żeby się nie kleiło.
5.
Radełkiem pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie na około 2 cm i przewlec jeden koniec przez to nacięcie.
6.
W rondelku rozpuścić smalec (opcjonalnie rozgrzać olej).
7.
Kłaść faworki na bardzo gorący tłuszcz i wyciągać łyżką cedzakową po zrumienieniu się.
8.
Wyciągnięty chrust grubo posypać cukrem pudrem.
radaZ podanych proporcji wychodzi wieeelka micha faworków.