photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 21 MAJA 2013

Faworki

Składniki

 

ilość porcji: 20

 

  • 600 g mąki pszennej, przesianej
  • łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu 96%
  • 1 kg smalcu do smażenia (opcjonalnie 1 litr oleju)
  • przesiany cukier puder do posypania
  • 3 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy

 

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 20 min

1.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i masło, rozdrobnić całość palcami.
2.
Wbić jajka, dodać śmietanę i spirytus i energicznie zagnieść ciasto.
3.
Tak przygotowane ciasto przemielić przez maszynkę do mięsa - w ten sposób je napowietrzymy i faworki będą bardzo kruche.
4.
Ciasto ponownie delikatnie zagnieść i cienko rozwałkować, posypywać mąką żeby się nie kleiło.
5.
Radełkiem pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie na około 2 cm i przewlec jeden koniec przez to nacięcie.
6.
W rondelku rozpuścić smalec (opcjonalnie rozgrzać olej).
7.
Kłaść faworki na bardzo gorący tłuszcz i wyciągać łyżką cedzakową po zrumienieniu się.
8.
Wyciągnięty chrust grubo posypać cukrem pudrem.

 

rada

Z podanych proporcji wychodzi wieeelka micha faworków.

 

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika maken.