Photoblog.pl

Załóż konto

 

2016/05/11   

 

« następne   poprzednie »

W dzisiejszym zestawieniu posiłków, wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie :)

 

Śniadanie: 

Pumpernikiel z guacamole

- 2 kromki pumpernikla

- 1 dojrzałe awokado

- 0.5 pomidora

- 1/4 białej cebuli

- 0.5 papryczki chili

- sok z 0.5 limonki

- sól do smaku

- pieprz do smaku

- kolendra - 1/4 łyżeczki (liście świeże, suszone lub rozgniecione ziarna)

 

Kroimy cebulkę w drobną kostkę (ma być naprawdę mała!), pomidora w troszkę większą kostkę, papryczkę kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy jeszcze raz na pół - teraz w małe cząsteczki. Awokado rozgniatamy widelcem i dorzucamy pokrojone warzywa.

Wyciskamy sok z połowy limonki i przyprawiamy.

 

W tabeli makro jest policzone 3/4 składników, ponieważ nie dałam rady zjeść całej porcji.

Dla całej porcji trzeba doliczyć:

+ 119 kcal, +2.3 g białka +5.7 g tłuszczu, +12.4 g węglowodanów + 2.9 g błonnika

 

II Śniadanie:

Jogurt naturalny z dodatkami

- jogurt naturalny

- 1.5 łyżeczki suszonej żurawiny

- 1 łyżeczka otrębów owsianych

- 1 łyżeczka migdałów w płatkach

- 1 łyżeczka jagód goji

 

 

Obiad:

Wegański gulasz z ciecierzycą i dynią

Składniki na 2 porcje (składniki makro w tabeli policzone na jedną porcję)

- puszka cieciorki

- 200 g dyni (u mnie mrożona)

- 1/3 szklanki mleka kokosowego (u mnie domowe)

- 2 garście świeżego szpinaku

- 1 mała biała cebulka

- 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku

- 1 łyżeczka startego imbiru

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- kawałek papryczki chili

- 1/3 łyżeczki chili w proszku

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 3/4 szklanki bulionu warzywnego

- pół woreczka ugotowanego ryżu

 

Na kilku łyżkach mleka kokosowego podsmażamy 2-3 minuty czosnek, imbir, kurkumę i chili w proszku. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dynię (jeżeli mamy rozmrożoną),smażymy kilka minut, dodajemy ciecierzycę, posmażamy i zalewamy mlekiem kokosowym ( gdy mamy mrożoną dynię dodajemy ja w tym momencie). Gotujemy około 15 minut. Dodajemy bulion w trzech partiach gotując około 5-10 minut aż cieciorka będzie miękka. W między czasie  dodajemy koncentrat pomidorowy. Redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Wrzucamy szpinak, mieszamy i ściągamy z ognia. Posypujemy pokrojoną papryczką chili. Podajemy z ryżem.

 

Kolacja:

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki na 2 porcje (składniki makro w tabeli policzone na jedną porcję)

- 1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego

- 0.5 szklanki wody

- 3.5 pomidora ( akurat miałam tyle w domu)

- garść liści bazylii ( ja dałam 10 średniej wielkości)

- łyżeczka wyciśniętego czosnku

- 3.5 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 45 g sera mozarella

- 1/4 łyżeczki chili

- sól

 

Bulion z wodą podgrzewamy i wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Zagotowujemy i dodjaemy koncentrat pomidorowy. Czekamy aż pomidory zmiękną, w międzyczasie dodajemy przyprawy. Gdy uznamy, że pomidory są miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, czosnek i 15 g drobno startej mozarelli. Wszystko blendujemy. Wylewamy do miseczek. Jedną porcję posypujemy 15 g mozarelli.

Brak komentarzy

Najnowsze wpisy

6
Wpis jjolkaa

 

4
Wpis jjolkaa

 

3
Wpis jjolkaa

 

Wpis jjolkaa

 

Wpis jjolkaa

 

4
Wpis jjolkaa

 

3
Wpis jjolkaa

 

14
Wpis jjolkaa

 

Wszystkie wpisy