Słodko-ostry kurczak z cukinią i pomidorkami
- pierś z kurczaka
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 - 4 duże pieczarki
- 1/3 niedużej cukinii
- 2 pomidorki koktailowe
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
1. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i wkładamy do miseczki. Dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry.
2. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, używając do tego obieraczki do warzyw.
3. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. (jeśli nie chcemy dodawać tłuszczu, to wlewamy na patelię dwie łyżki bulionu). Smażymy aż straci swoją surowość.
4. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w ósemki. Dorzucamy do kurczaka i smażymy chwilke aż się zarumienią. Dodajemy 1/4 bulionu. Gdy odparuje, dodajemy kolejną porcję. Tym sposobem całą szklankę bulionu dodajemy w czterech partiach.
5. Przed ostatnią partią bulionu, grilujemy cukinię na patelni grilowej.
6. Pomidorki przecinamy na pół i wrzucamy na patelnię z octem balsamicznym i ziołami, miąższem do dołu na kilka sekund.
7. Gdy dodamy ostatnia partię bulionu - ściągamy z ognia wtedy, gdy stworzy nam się delikatny sosik.
Smacznego :)