photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 8 LUTEGO 2012

Ciasto "Helenka"

Czas przygotowania:  ok. 2 godz (bez czasu schładzania ciasta w lodówce)

Pochodzenie przepisu: babcia :)

 

Składniki:

4 jajka
21 dag mąki (około 1,5 szkl)
1/2 kostka masła (ok. 125 - 140g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
duży słoik powideł
3-4 łyżki cukru
sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
5 łyżek kokosu

 

Przygotowanie:

Żółtka z jajek oddzielamy od białek. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, masła i proszku do pieczenia. Jeśli nie będzie się chciało kleić, będzie zbyt suche, można je podratować odrobiną kwaśnej śmietany (1-2 łyżki). Po zagnieceniu ciasto (wychodzi dość twarde) zawinięte w folię wkładamy do lodówki na min. godzinę, podobnie jak białka w przykrytej miseczce. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy na "plasterki" (nie za grube, ciasto troszeczkę urośnie), plasterkami zakrywamy cały spód blaszki, a następnie łączymy je palcami, tak, żeby nie było widać blaszki. Na ciasto wykładamy powidła i dopiero teraz zabieramy się za utrzepywanie białek ze szczyptą soli. Po ubiciu dodajemy cukier, cukier waniliowy, odrobinę soku z cytryny oraz wiórki kokosowe i wszystko to bardzo delikatnie mieszamy, a następnie szybko, a jednocześnie delikatnie wykładamy na całą powierzchnię ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

 

Smacznego!

 

 

Uwaga: Wszystkie zdjęcia i teksty przepisów są mojego autorstwa ;)

Komentarze

czarna0ffca Zrobiłabym sobie, ale nie mam odpowiedniego sprzętu i narzędzi... No chyba, że ukradnę komuś blachę do ciasta i to coś do roztrzepywania. I szkoda, że mam za małą lodówkę, oj...
12/02/2012 12:48:45