Wakacje są dobrą porą na zmianę niewłaściwych przyzwyczajeń żywieniowych. Co jeść podczas gorących dni?
Latem warzywa powinny być nie tyle dodatkiem, ile podstawą wszystkich posiłków
Warzywa i owoce dostarczają potrzebne organizmowi witaminy i składniki mineralne, jednocześnie chroniąc przed przegrzaniem. Pasują do każdego posiłku, ale doskonale spełnią się też w roli przekąsek. Duża porcja czereśni spokojnie wystarczy na drugie śniadanie. Na obiad zamiast tradycyjnego drugiego dania, możemy zaserwować gotowanego na parze kalafiora albo brokuły polane lekkim sosem. W upalne dni na pewno zasmakujemy też w pożywnych zupach. Krem z brokułów, zupa z fasolki szparagowej, rosół warzywny czy klasyczna pomidorówka będą smakować jeszcze lepiej doprawione ziołami prosto z ogródka. Dobrze sprawdzą się też chłodniki i zupy owocowe na zimno a koktajl z jogurtu i jagód orzeźwi dużo lepiej niż porcja sztucznie dosładzanych lodów.
/Kasia