"Babka cynamonowa"
Przepis: proszek do pieczenia "Dr.Oetker" ;) Trochę go zmodyfikowałam.
Dodałam żurawinę i płatki migdałów-ostatnimi czasy to moje stałe dodatki do ciast.
Napewno Wy macie lepsze pomysły na inne domieszki.
Baba wyszła mi dość niska,ale w samku nie była gorsza.
Składniki:
1/2 kostki masła
250 g cukru kryształu
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 jaja
250 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 krople aromatu cytrynowego
*125 g rodzynkek,migdałów
*wg uznania
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy robotem z cukrami na jednolitą masę
Malutka rada: proszę się nie przejmować,jeżeli masa nie będzie pulchna,a cukier mniej dokładniej utarty . Dodajemy po jednym jajku,na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,a później cynamon. A na koniec dodajemy nasze rodzynki,migdały-co tam chcemy,mieszając dokładnie łyżką.
Formę wysamrowujemy tłuszczem i opruszamy mąką czy też bułką tartą.
Ostrożnie wykładamy ciasto do formy babkowej.
Pieczemy w temperaturze 160-170 o C przez 60-75 minut. Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem bądź też polewamy ją polewą.
Smacznego! ;)