"Amoniaczki"
Przepraszam za lichą jakość zdj.
Te ciastka robiłam wspólnie z mamą.
Chyba za dużo dodałam mąki,bo amoniaczki trochę twrde wyszły,ale pycha są! ;)
Z polewą i migdałami...Mmmmmm. ;)
Składniki:
40 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
15 dag cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
sól
2 łyżeczki amoniaku
16 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,odrobinę soli,cukier waniliowy,amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę.
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinkę. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożoną pergaminem czy też wysamrowaną tłuszczem. Pieczemy na jasnozłoty-złoty kolor.
Wystudzone amoniaczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Smacznego! ;)