"Ciasto trzepane"
Proszę tylko bez skojarzeń,jak chodzi o nazwę. ;)
Przepis z książki s.Anastazji.
Ja dodałam suszoną żurawiną i płatki migdałowe. Pycha!
Składniki:
4 jajka
15 dag mąki pszennej
15 dag cukru kryształu
1/2 szklanki oleju
1 kyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier,żółtko. Na wolnych obrotach dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao.
Białe ciasto wykładamy na blaszkę,następnie wykładamy porcjami ciasto z kakao.
Do ciasta możemy dodać owoce,ser utarty jak na sernik i mak przygotowany ja na makowiec zwijany.
Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 o C.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! ;)