"Kruche ciasteczka"
Kruche ciasteczka z dżemem gruszkowym...Mmm...To co Sabinka i Gocha lubią najbardziej. ;)
Nie chwaląc się-powolutku opanowuję sztukę kruchego ciasta.Gdy w pełni załapię co i jak to wtedy biorę się za ciasto francuskie.
Życzcie mi powodzenia. ;)
Przepis z książki s.Anastazji "Nowe przepisy siostry Anastazji" (niebieska).
Składniki:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z chłodnym masłem. Dodajemy przesiany przez sitko cukier puder,potem żółtka,śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko siekamy nożem do póki składniki zaczną się łączyć. Szybko wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkujemy na stolnicy posypanej cukrem pudrem (tak,cukrem pudrem. Przeczytałam ostatnio w necie,że to świetny sposób,a tak poza tym-nic nie zostaje na spodzie ciasta i dodaje trochę słodkiego smaku-tak mi się wydaję),wykrawamy małą szklaneczką kółeczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w temperaturze 200 o C na złoty kolor.
Smacznego! ;)