"Skubaniec"
Ciacho na zdj. wygląda niezbyt ciekawie,ale jest nawet dobre. ;)
Do tego skubańca są lepsze owoce niż powidła.
Ostatnio jak go piekłam to musiałam wykorzystać powidła...Jakaś rewelacja to nie była.
Jednak z owocami jest stanowczo bardzo dobry.
Przepis od cioci Danielii. ;)
Składniki:
CIASTO:
1 szklanka cukru kryształu
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
2 łyżki śmietany
5 żółtek
2 łyżki kakao
owoce
bułka tarta
PIANA:
5 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru kryształu
Wykonanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. A co! Po co się tam patyczkować z ciastem. ;)
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej częśći dodajemy kakao.Z każdej części zostawiamy po trochu ciasta.
PIANA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier.
KOMPOZYCJA CIASTA:
Większa część jasnego ciasta-bułka tarta-owoce-większa i pokruszona część ciasta z kakao-piana-pokruszone ciasto jasne i ciemne.
Pieczemy w temperaturze 150-160 o C przez 50-55 minut.
Smacznego! ;)