"Biszkopcik cynamonowy"
Ciasto jest bardzooo dobre! ;) Czuć jest troszeczkę cynamonu. Do tego polewa i wiórki czekoladowe...Mmm. Poezja.
Przepis jest z książki pewnego znanego,polskiego kucharza...
Niestey nie mam pamięci do nazwisk i nie mogę sobie przypomnieć tego pana.
Bardzo dawno przepisywałam ten przepis.
Z góry przepraszam!
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki i 2 płaskie łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 kostki (18 dag) masła
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
3 kopiaste łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0.3 l powideł
tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy
czekolada dopolania ciasta
wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Masło razem z powidłami ucieramy robotem,dodajemy jajka,cukier puder,mleko.
Mąkę wraz z kakao,cynamonem,sodą siejemy przez sito i dalej ucieramy robotem.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturzez 150 o C.
Gotowe i wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego! ;)