źródło: ja!+ inspiracja z kwestiasmaku.com
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
150 g cukru pudru
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka (umyte, wyszorowane i sparzone)
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
250 g gorzkiej czekolady
ok. 300 ml kremówki
2 cukry waniliowe
wiórki kokosowe
śmietan-fix
czekoladowe kropelki
Przepis:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej miksować. Dodać żółtka i olej, zmiksować.
Mąkę, proszek i kakao wmieszać delikatnie łyżką.
Piec ok 30- 40 minut do suchego patyczka w 175 stopniach Celsjusza.
Do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao i wymieszać, aby rozbić ewentualne grudki. Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Biszkopt przekroić na pół. Spód ścisnąć obręczą i nałożyć równo mus czekoladowy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na wierz nałożyć drugi blat ciasta.
Ubić kremówkę dodając na koniec cukry i śmietan-fix. Obłożyć nią wierzch i boki tortu. Posypać wiórkami kokosowymi i kropelkami czekoladowymi.