źródło: mojewypieki.com
Składniki:
250 g naturalnego miodu
3/4 szkl. cukru
125 g masła
500 g mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl. mleka
1/4 łyżeczki soli
40 g przyprawy piernikowej
Przepis:
Miód, cukier i masło doprowadzić do wrzenia i po rozpuszczeniu cukru odstawić do wystudzenia.
Do masy dodać sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę. Stopniowo dodając mąkę wyrobić ciasto i przełożyć do zamkniętego naczynia (np. żaroodpornego) i przechowywać w zimnym miejscu 5-6 tygodni.
Po wyrobieniu ciasto jest luźne, ale po leżakowaniu tężeje i nadaje się do rozwałkowania.
Piec 5-7 dni przed świętami.
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Każdą rozwałkować na placek o wymiarach blaszki. Piec pojedynczo w 170 stopniach Celsjusza około 15-20 minut. Wsytudzić.
Przełożyć powidłami śliwkowymi 3-4 dni przed świętami i w ostatni polać czekoladą lub lukrem