photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 26 GRUDNIA 2013

Piernik staropolski

źródło: mojewypieki.com

 

Składniki:

250 g naturalnego miodu

3/4 szkl. cukru

125 g masła

500 g mąki

2 jajka

1,5 łyżeczki sody

1/4 szkl. mleka

1/4 łyżeczki soli

40 g przyprawy piernikowej

 

 

Przepis:

Miód, cukier i masło doprowadzić do wrzenia i po rozpuszczeniu cukru odstawić do wystudzenia. 

Do masy dodać sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę. Stopniowo dodając mąkę wyrobić ciasto i przełożyć do zamkniętego naczynia (np. żaroodpornego) i przechowywać w zimnym miejscu 5-6 tygodni.

Po wyrobieniu ciasto jest luźne, ale po leżakowaniu tężeje i nadaje się do rozwałkowania.

 

Piec 5-7 dni przed świętami.

Ciasto podzielić na 3 równe części. 

Każdą rozwałkować na placek o wymiarach blaszki. Piec pojedynczo w 170 stopniach Celsjusza około 15-20 minut. Wsytudzić.

 

Przełożyć powidłami śliwkowymi 3-4 dni przed świętami i w ostatni polać czekoladą lub lukrem

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika dulcedeleche.

Informacje o dulcedeleche


Inni zdjęcia: OSTATNIE KSIĘŻYCOWE ŚWIATŁO xavekittyxTo nie reklama. ezekh114;) virgo123Patrz pod nogi bluebird111548 akcentovaNA DOBRANOC :) halinamRekina śpiew bluebird11Z tortem patrusia1991gdZ Klusią:* patrusia1991gd27 / 07 / 25 xheroineemogirlx