photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 12 SIERPNIA 2013

Chałka na kremówce

źródło: slodkieinspiracje.blogspot.com

 

Składniki:

250 ml kremówki

500 g mąki

7 g suchych drożdży

80 g cukru

16 g cukru waniliowego

łyżeczka estraktu z wanilii

2 jajka

1 białko

1 żółtko roztrzepane z odrobiną mleka

 

 

Przepis:

Mąkę wymieszać z drożdżami, a potem dodać cukry, ekstrakt, 2 jajka i białko. Wymieszać. Podgrzać kremówkę i dodać do ciasta. Wyrobić. Odstawić do podwojenia objętości na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić i uformować dwie chałki. Włożyć najlepiej do foremki, aby się nie rozjechały. Posmarować żółtkiem z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem ponownie posmarować żółtkiem. Piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika dulcedeleche.

Informacje o dulcedeleche


Inni zdjęcia: 1549 akcentovaWiele hanusiekSłynne gofry nacka89cwa:) nacka89cwaPark maszynowy. ezekh114everything must change dawsteTaka sytuacja. biesikBudzikom śmierć bluebird11Daleko od zachwytu. ezekh114Statek nacka89cwa