źródło: slodkieinspiracje.blogspot.com
Składniki:
250 ml kremówki
500 g mąki
7 g suchych drożdży
80 g cukru
16 g cukru waniliowego
łyżeczka estraktu z wanilii
2 jajka
1 białko
1 żółtko roztrzepane z odrobiną mleka
Przepis:
Mąkę wymieszać z drożdżami, a potem dodać cukry, ekstrakt, 2 jajka i białko. Wymieszać. Podgrzać kremówkę i dodać do ciasta. Wyrobić. Odstawić do podwojenia objętości na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić i uformować dwie chałki. Włożyć najlepiej do foremki, aby się nie rozjechały. Posmarować żółtkiem z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem ponownie posmarować żółtkiem. Piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.