photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 1 PAŹDZIERNIKA 2013
111
Dodano: 1 PAŹDZIERNIKA 2013

Pizza

Przygotowałam dla Was jeszcze jeden przepis, tym razem na pizzę. 

 

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć drożdży świeżych o proporcjach dyskutuję z czytelnikami w komentarzach ;)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

 


          Do dzieła:

    1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
    2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
    3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
    4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut .
    5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
    6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na desce na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobniną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
    7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (pokrojony drobno kabanos, plastry świeżego pomidora, cebula pocięta w piórka).
    8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
    9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

    Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

SMACZNEGO !

 

COŚ NA POPRAWĘ HUMORU:

Badania wykazały, że nic tak nie wpływa pozytywnie na myślenie o sąsiadach, jak wykrycie zaraz po przeprowadzce niezabezpieczonej sieci Wi-Fi.

Komentarze

hajsik hej jeśli szukasz inspiracji związanych z wyglądem, dodatków oraz ciekawych stylizacji to zapraszam i zachęcam do dodania do obserwowanych;*
01/10/2013 15:55:38
skittlesshop Dodaj go do znajomych i kliknij mu tu 'fajne' - http://www.photoblog.pl/eksplozjax/158839997/umieram.html
A ja zrobię to samo Tobie : * Pozdrawiam.
01/10/2013 15:53:24
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika xciasteczkowyxpotworx.

Informacje o xciasteczkowyxpotworx


Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24Ja pati991... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24