photoblog.pl
Załóż konto
Dodane 1 PAŹDZIERNIKA 2013
94
Dodano: 1 PAŹDZIERNIKA 2013

Muffiny czekoladowe

Witajcie kochani! 

Z tej strony Weronika, postanowiłam założyć photobloga i zamieszczać tu ciekawe, pyszne przepisy! Przepis na dziś to: "Muffiny czekoladowe".

 

 Składniki, 12 muffinów

" 150 g masła
" 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)
" 300 g mąki
" 2 łyżeczki proszku do pieczenia
" 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
" 2 łyżki kakao
" 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
" 1 szklanka (190 g) cukru
" 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
" 2 duże jajka (L)
" 170 ml mleka

 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
  • Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
  • Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. 

 

Smacznego

 

 

NA KONIEC COŚ NA POPRAWĘ HUMORU: 

 

-Co robi kucharz gdy go atakują? 
- Wzywa posiłki.

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika xciasteczkowyxpotworx.