photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 19 LUTEGO 2011

KURADOMOWA.COM

Wiecie jaki jest sekret udanego przepisu? Działać zgodnie z przepisem! Bo nie dziwie się jesli ciasteczka mi nie wychodz± je¶li dodaję m±kę na oko "No to będzie 1/2 kg." OKO NA MAROKO! Nie ma tak!!! Męczyłam się przez to OKO z ugniataniem ciasta do nocy! Więc taka moja mała rada: działaj ¶ci¶le z przepisem. Nie uwzględniaj oka!! Polecam przepis :

 

CIASTECZKA PÓŁKRUCHE

Składniki:
 

1/2 kg m±ki
1 kostka margaryny
2 jajka
1,5 szklanki cukry (najlepiej cukru pudru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
 

Przesiewamy m±kę z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielamy od białek i wlewamy na m±kę.
Dodajemy posiekan± w kostkę margarynę oraz cukier i i zagniatamy wszystko razem. Je¶li mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, iz potrzebne jest dodanie dodanie jeszcze jednego żółtka. 
Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek (lub tak jak ja przy pomocy szklanki ;-)). Ciasteczka możemy chrupać bez żadnych dodatków. 
 

Ciasteczka pieczemy w 180st.C na złoty kolor i po wystudzeniu zjadamy ze smakiem. 
 

Można także je robić w wileu wersjach smakowych z kakao, kaw±, cynamonem lub wiórkami kokosa. Na forum ludzie polecali także dodanie aromatu np.migdałowego. Polecam, bo smakuj± wy¶mienicie. I s± proste do przygotowania oraz tanie ;)))

 

Smacznego!

 

402. Zaczynaj każdy dzień od swojej ulubionej muzyki.

Komentarze

chilloutowo mniam ;-))))
19/02/2011 22:30:36
wszystkiemalerzeczy pewnie, że minam ;-)) a jak pachnie ;P
19/02/2011 22:32:18