Wiecie jaki jest sekret udanego przepisu? Działać zgodnie z przepisem! Bo nie dziwie się jesli ciasteczka mi nie wychodz± je¶li dodaję m±kę na oko "No to będzie 1/2 kg." OKO NA MAROKO! Nie ma tak!!! Męczyłam się przez to OKO z ugniataniem ciasta do nocy! Więc taka moja mała rada: działaj ¶ci¶le z przepisem. Nie uwzględniaj oka!! Polecam przepis :
CIASTECZKA PÓŁKRUCHE
Składniki:
1/2 kg m±ki
1 kostka margaryny
2 jajka
1,5 szklanki cukry (najlepiej cukru pudru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przesiewamy m±kę z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielamy od białek i wlewamy na m±kę.
Dodajemy posiekan± w kostkę margarynę oraz cukier i i zagniatamy wszystko razem. Je¶li mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, iz potrzebne jest dodanie dodanie jeszcze jednego żółtka.
Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek (lub tak jak ja przy pomocy szklanki ;-)). Ciasteczka możemy chrupać bez żadnych dodatków.
Ciasteczka pieczemy w 180st.C na złoty kolor i po wystudzeniu zjadamy ze smakiem.
Można także je robić w wileu wersjach smakowych z kakao, kaw±, cynamonem lub wiórkami kokosa. Na forum ludzie polecali także dodanie aromatu np.migdałowego. Polecam, bo smakuj± wy¶mienicie. I s± proste do przygotowania oraz tanie ;)))
Smacznego!
402. Zaczynaj każdy dzień od swojej ulubionej muzyki.