Sałatka grecka - tradycyjna grecka sałatka podawana zwłaszcza latem. W róznych wariantach znana i jadana na świecie.
W tradycyjny skład sałatki wchodzą pokrojone w kawałi lub plastry pomidory, ogórki, cebula, papryka czerwona, a także czarne lub zielone oliwki i rozkruszony ser feta oraz podarta sałata. Podstawowymi przyprawami stosowanymi w przygotowywaniu sałatki są: pieprz, sól, bazylia, oregano.Często podaje się polaną sosem winegret.
Sałatka Grecka
Składniki:
Wykonanie:
Przygotować sos (2 łyzki oliwy połączyć z 2 łyżkami wody mineralnej i wsypać sos dokladnie wymieszać).
Wszystkie warzywa umyć. Cebulę, pomidora i oliwki pokroić w plastry (grubość wg. uznania), ogórka pokroic w półplastry. Paprykę oczyścić z nasion. Podzielić na 8 części i pokroić w małe paseczki. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć polać sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokruszoną fetę i i posypać roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Podawać po 15 minutach od przyrządzenia.
Rada:
Aby cebula nie szczypała w oczy należy wstawić ją na conajmniej 10 minut do bardzo zimnej wody.