Sernik na mleku skondensowanym znutką cytrusową, ja zdecydowałam się na pomarańczę, zeby smak był akceptowany przez całą rodzinę :) Weekend trochę stresowy, byłam w Warszawie na bardzo ważenj dla mnie rozmowie, obiecuję, ze jak juz będę wsyztsko wiedzieć to napiszę, na razie nie zapeszam! Sernik bardzo smaczny, jednak gdybym nie była takim wielkim leniem starłabym skórkę pomarańczową sama (wtedy użyłam gotowej, gdzieś schowanej paczki jeszcze od pierniczków :D) Już was nie zanudzam, sernik pyszny, delikatny, jasny i już troszeczke wiosenny, chociaż zima powróciła :/
Serniczek na tortownice około 24 cm
Spód:
200 g kruchych ciastek
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
Herbatniki zemleć i dodać maśło do uzyskanie mokrego "piasku"
Masa:
1 kg serka (lub twarogu jednak bardzo tłustego)
1 puszka duża asłodkiego mleka skondensowanego
4 jajka
3 duze łyzki budyniu śmietankowego
sok wyciśniety z 1/2 lub jednej całej pomarańczy (dodajcie połowe soku i zobaczcie czy masa jest bardzo rzadka)
opcjonalnie aromat cytrusowy (nie dodawałam)
Polewa:
300 g(mniej wiecej) kwasnej tłustej śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki startej skórki pomarańczowej,
sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystko zmiksować, wylać na ciastka, piec w 180C przez godzinę,lub do ścięcia się sernika, mój troszeczke na srodku jeszcze sie chybotał, polać polewą i piec jeszcze 30-40 min. Ostudzic, najlepszy na drugi dzień,chociaz my jedliśmy go już n aletni o wtedy rozpływał sie w ustach!
Smak pomarańczy był subtelny, jednak wyczuwalny, generalnie bardzo smaczny i to na pewno nie ostatni sernik na mleku skondensowanym!
Inni zdjęcia: Ja patki91gd:* patki91gd;) patki91gd... maxima24Wg standardów. ezekh114... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24