Przepis zaległy, ostatnio brak czasu an wszystko, dzis zostały mi do upieczenia 2 serniki i tarta cytrynowa, którą jadłam jakis czas temu u przyjaciółki i mnie zachwyciła, ciekawe czy zasmakuje nawet tym, którzy nienawidz acytrynowego smaku? :) Ostatnio uszczęsliwiam sie muzyką On direction :D Wracajac do sernika, wyszedł bardzo niski, wiec polecam foremke około srednicy 20 cm, a nawet mniejszej jesli takową posiadacie, przepis zainspirowany truflowym sernikiem z moich Wypieków.
Spód:
150 g ciastek digestive
40 g masła
Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać i wylepić spód.
Masa:
500 g mascarpone
200 g białej czekolady
150 ml kremówki
4 jajka
70 g cukru
3 płaksie łyzki maki pszennej
Kremówkę podgrzac, wrzucic połamaną czekoladę, podgrzewac i ciagle mieszać, aż kremówka połączy się z czekoladą, ostudzić. Reszte skąłdników zmiksować w misce na gładką masę, wlać ostudzona kremówkę z czekoladą. Masa bedzie płynna. Wylac na ciasteczkowy spód i piec w 170C przez około 1 godzinę, wystudzic i schłodzic w lodówce.
Smacznego!
PS Polecam użyć polskiego mascarpone, zdecydowanie tańsza wersja a smak w serniku niczym sie nie różni.