photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 15 STYCZNIA 2013

Tarta Cytrynowa

Mimo że poniższy przepis koło sera nawet nie stał ma w sobie cos z zabójczo kremowego sernika. Intensywnie cytrynowa, mazista, najlepsza na drugi, trzeci dzień. Piekłam dwa razy, pierwszy raz swoje odleżała, za drugim została zjedzona już po kilku godzinach, ale i tak przepyszna. Mój przepis to spód na tarte cytrynową z moich wypieków, delikatnie mzodyfikowany a krem zawdzięczam Jamiemu Oliverowi. 

 

Spód:

200 g mąki pszennej

50 g cukru

120 g masła (margaryny uzyłam za drugim razem i również się sprawdziła)

1 jajko

 

Wymieszać makę z cukrem, dodać tłuszcz i posiekać, dodac jako i zagnieść. Podpiec przez 15 min (okolo) w 180C. Przed upieczeniem ponakłuwać widelcem. 

 

Krem:

4 duże żółtka

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (530 g)

250 ml kremówki

1/2 lub 2/3 soku cytrynowego

skórka cytrynowa (ja nie dodałam)

 

Piec okolo 15-20 min, ale uważnie patrze, powinna byc sztywna, jednak, nie brązowa lecz kremowo żółta. Piekłam w kwadratowej formie 20 cm.

 

Naprawdę pyszna, choc, żeby rozkoszować sie smakiem musimy akceptowac smak cytryn :)

Informacje o sernikiweroniki


Inni zdjęcia: Nocą nacka89cwaCheers purpleblaackNa szczycie photographymagicDzień dobry ,miłej soboty :) halinamNaszyjnik złoty mini koniczynka otienNocą nacka89cwa1525 akcentovaTirówek brak. ezekh114Wycieczkowa ekipa elmar4 / 7 / 25 xheroineemogirlx