Oceniony pozytywnie, ale bywały lepsze, najlepszy nawet po 2 dniach od upieczenia, dla mnie sos toffi był przesadą, ale napewno dodawął uroku :) Najlepszy wyjadany łyżeczka prosto z miseczki. Sernik super jesienny, niestety nie ma pieknej pomarańczowej barwy, warto :) Na tortownice 26 cm, mysle, ze można dać mniej dyni :) (jak zwykle chciałam duzo wszystkiego :))
Spód:
250 g digestive
80 g masła
Ciastka pokruszyć i dodac stopione masło, wymieszać i wylepac masa tortownicę, w tym czasie obraną i odpestkowana dynie upiec 30 minut w 200C (długość zalezy od wielkości kawąłków dyni - generalnie do miękkości)
Masa:
1 kg. sera wiaderkowanego
650 g dyni upieczonej
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (niacała)
150/200 ml kremówki
3 spore łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu i imbiru (każdej przyprawy pół łyżeczki)
6 jajek
Wszystko razem zmiksować UWAGA! konsystencja masy przed upieczeniem przypomina maślankę/bardzo rzadki jogurt. Piec w 170C około 1,5 h. nawet koło 2 h. sernik powinien byc ścięty, raczej do suchego patyczka (patyczek bedzie wilgotny, ale bez ciasta na sobie)
Smacznego!
Inni zdjęcia: Surowa pustynia bluebird11Na dobranoc Rusałka Admirał :) halinam*** coffeebean1Międzyzdroje milionvoicesinmysoulZ wczoraj KSIĘŻYC 76% 15.07.2025 xavekittyxSahara kładzie się spać bluebird11:* patrusia1991gdSikora modra slaw30016 / 07 / 25 xheroineemogirlx;* patrusia1991gd