photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 18 WRZEŚNIA 2012

Sernik Dyniowy

Oceniony pozytywnie, ale bywały lepsze, najlepszy nawet po 2 dniach od upieczenia, dla mnie sos toffi był przesadą, ale napewno dodawął uroku :) Najlepszy wyjadany łyżeczka prosto z miseczki. Sernik super jesienny, niestety nie ma pieknej pomarańczowej barwy, warto :) Na tortownice 26 cm, mysle, ze można dać mniej dyni :) (jak zwykle chciałam duzo wszystkiego :))

 

Spód:

250 g digestive

80 g masła

 

Ciastka pokruszyć i dodac stopione masło, wymieszać i wylepac masa tortownicę, w tym czasie obraną i odpestkowana dynie upiec 30 minut w 200C (długość zalezy od wielkości kawąłków dyni - generalnie do miękkości)

 

Masa:

1 kg. sera wiaderkowanego

650 g dyni upieczonej

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (niacała)

150/200 ml kremówki

3 spore łyżki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu i imbiru (każdej przyprawy pół łyżeczki)

6 jajek 

 

Wszystko razem zmiksować UWAGA! konsystencja masy przed upieczeniem przypomina maślankę/bardzo rzadki jogurt. Piec w 170C około 1,5 h. nawet koło 2 h. sernik powinien byc ścięty, raczej do suchego patyczka (patyczek bedzie wilgotny, ale bez ciasta na sobie)

 

Smacznego!

Informacje o sernikiweroniki


Inni zdjęcia: Surowa pustynia bluebird11Na dobranoc Rusałka Admirał :) halinam*** coffeebean1Międzyzdroje milionvoicesinmysoulZ wczoraj KSIĘŻYC 76% 15.07.2025 xavekittyxSahara kładzie się spać bluebird11:* patrusia1991gdSikora modra slaw30016 / 07 / 25 xheroineemogirlx;* patrusia1991gd